ZEYTİNYAĞI

  










 Zeytinyağı

Önce zeytinler toplanır. Toplanan bütün zeytinler yaprakları ve dallarından ayıklanıp yıkanır. Yıkama işleminden sonra preslenerek öğütülür. Önceden presleme işlemi taşlar ve granitten yapılmış tekerlekler ile yapılıyordu. Bu işlemden sonra zeytinlerden ayrılan yağ taneciklerinin toplanmasını ve ayrılmasını kolaylaştırmak için malaksasyon denen "yoğurma" işleminden geçirilir. Malaksasyon işlemi 20 ile 40 dakika arasında sürer. İşlem ne kadar uzun sürerse yağın aroması o kadar yoğundur. Malaksasyon işleminden sonra öğütülmüş zeytinler santrifüj makinesine aktarılır. Hızla dönen silindirler, suyu ve zeytinyağını zeytinin posasından ayırarak bir karışım ortaya çıkarır. Bu zeytinyağı-su karışımına zeytin posası yağı denir. Bu karışım ile suyun buharlaştırılarak ayrılması ile zeytinyağı elde edilmektedir.

 Zeytinyağı Faydaları

1- Karaciğeri temizler. 

2- Sindirimi düzenler.

3- Metabolizmayı hızlandırır.

4- Kemikleri güçlendirir. 

5- Cildi koruyor. 

6- Saç bakımında kullanılır. 

7- Diyabette yararlıdır.

8- Kan basıncını düzenler. 

9- Stresi azalttığı görülür. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar