ZEYTİN
Yeşil Zeytin
Doğanın insanlara sunduğu şifa deposu meyvelerden biri olan zeytin, siyahı ve yeşili ile özellikle kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Kahvaltıların yanı sıra yeşil ya da siyah zeytin ile salatalarınızın ve poğaçalarınızın lezzetini de arttırabilirsiniz. Zeytin, ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde sıklıkla tarımı yapılan bir meyvedir.
Yeşil Zeytinin Faydaları
İçerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini korur. Böylece günde 7 tane tüketilen zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. D vitamini içerdiği için yeşil zeytin metabolizma açısından önemlidir. Çocuklarda bünyenin gelişmesine katkı sağlar.
Siyah Zeytin
Siyah zeytin geçmişten günümüze
coğrafyamızda yetişen tarıma dayalı bir üründür. Siyah zeytin ince dallı ve
sivri yapraklı rengi yeşilimsi griyi andıran ağaçlarda yetişir. Siyah zeytin
ilk yetiştiği anda yeşil renktedir ve zamanla siyaha dönmektedir. Bu aşamada
iken toplanan zeytinler evde salamura suyuna fabrikalarda ise zeytin
havuzlarına yatırılarak doğal zeytin elde edilir. Doğal salamura zeytin tuzlu
su içinde olgunlaşır ve hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilmektedir.
Toplama esnasında siyah zeytin öncelikle yeşil biraz zaman sonra mor ve en
sonunda siyah olarak olgunlaşmış olur. Zeytinler henüz yeşilken veya mor renge
sahipken acele edilmemeli ve siyahlaşması beklenmelidir.Aksi taktirde
üreticiler zeytinden bekledikleri ücreti kazanamazlar. Siyah zeytin ile elde
edilen Sele zeytin yağlık hale dönüşmüş olan siyah zeytinin oksidiyona maruz
bırakılarak daha da kararması ve yağının dışarı atılarak süzülmesinden sonra
hazırlanan halidir. Kaliteli siyah zeytin hem salamura yeşil zeytin olarak hem
de sele zeytin olarak kullanıma uygun olan zeytindir. Zeytinyağı elde edilecek
zeytinler ağaçlardan toplandıktan sonra hiçbir işleme tabi tutulmadan
zeytinyağı fabrikalarına sıkıma gönderilir ve doğal zeytinyağı elde edilir.
Siyah Zeytinin Faydaları
Siyah zeytinlerdeki
antioksidan besinler, kolesterolün bu oksidasyonunu engelleyerek kalp
hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Zeytinler yağ içerir, ancak bu
ateroskleroz riskini azalttığı ve iyi kolesterolü artırdığı tespit edilen
sağlıklı tekli doymamış yağlardır.
Yorumlar
Yorum Gönder